Wij hebben kittens !!!

 

 

De naam van mijn cattery, “Bragalund”, heb ik - geheel in de ‘traditie’ van de Noorse Boskattencattery's – ontleend aan de oude Noorse mythologie, omdat ik met mijn cattery wil ‘gaan voor’ het traditionele type Noor. Maar natuurlijk heb ik ook lekker met mijn hart gekozen: deze oude Noorse verhalen spreken heel erg tot mijn verbeelding en niet in de laatste plaats, omdat daarin behalve woeste goden en oorlogszuchtige helden ook Noorse Boskatten voorkomen!

Het meest bekende verhaal in dit verband gaat over Freija, de godin van liefde en vruchtbaarheid: de gouden hemelwagen waarin zij reed werd getrokken door twee - wat zouden het anders kunnen zijn? - Noorse Boskatten.

 

De naam 'Bragalund' komt regelrecht uit de beroemde Edda, een verzameling oude gedichten en verhalen waarin de hele Noorse mythologie is beschreven. De naam komt maar één maal voor en wel als het mythische bos waarin een zekere koning Sigmund beren ving…:

 

 

"Latest of all, | the Ylfings' son
On the western sea, | if know thou wilt,
Captured bears | in Bragalund,
And fed the eagles | with edge of sword.
Now is it shown | why our shirts are bloody,
And little our food | with fire is cooked."

Poëtische Edda: Völundarkvida In Forna – Helgavida Hundingsbana II

Bragi

 

Letterlijk betekent Bragalund: “bos van Bragi”. In de Noorse mythologie  was Bragi één van de goden, zoon van oppergod Odin en een reuzin, Gunlod.

Bragi was de god van de poëzie, de welsprekendheid en de muziek. Vergeleken met de andere Noorse goden was hij dus erg beschaafd! Vanwege zijn welsprekendheid en vriendelijke karakter was Bragi geliefd bij alle goden, waarvan de meeste niets anders/beters te doen lijken te hebben gehad dan hun onderlinge (behalve dan met hem) ruzies uit te vechten.

 

 

Al met al vond ik daarom Bragalund een heel toepasselijke naam voor mijn cattery: tenslotte komt de Noorse Boskat van oorsprong uit de ruige bossen van Noorwegen; voeg daarbij dat deze katten verschillende malen opduiken in de Noorse mythen en dan past de naam van dat mythische bos dus precies!

 

 

      voor informatie over het ontstaan van Cattery Bragalund klik HIER

 

  

      voor de ‘huisregels’ van Cattery Bragalund klik HIER

 

 

 

 

 

 

 

top