Wij hebben kittens !!!

 

 

 

De naam en het uiterlijk van de Noorse Boskat wekken wel de indruk, dat het hier gaat om een soort Europese wilde kat: beide zijn groter dan de gewone huiskat, hebben een dikke pluimstaart en dragen zwarte strepen op een ondergrond van wildkleur (de meest voor-komende kleur bij Noren).

 

Maar wat betreft het karakter kunnen de verschillen niet groter zijn. Waar de wilde kat echt niet te temmen is, is de Noor optimaal gedomesticeerd: hij is vriendelijk, past zich gemakkelijk aan en houdt van gezelschap.

 

De belangrijkste karaktereigenschappen van de Noorse Boskat op een rijtje: zachtaardig, vriendelijk, rustig, alert, intelligent, tolerant, (heel) nieuwsgierig, moedig, trouw en sociaal.

Pan's Truls - het voorbeeld van een

Noorse Boskat met een wild uiterlijk,

in de 'traditionele' kleuren...

 

De Noor is speels - vaak tot op hoge leeftijd – en heeft veel beweging nodig. Zijn herkomst uit de bossen is nog steeds herkenbaar:  hij is een uitzonderlijk goede klimmer, een geduchte jager en heeft een oeroud instinct om extra alert en waakzaam te zijn in een vreemde omgeving of situatie.

Toch kan hij zich ook prima thuisvoelen op een flat, mits hij voldoende bewegingsruimte heeft, een flinke, stevige klimpaal (waar hij in volle vaart en met zijn volle gewicht op springt) en de mogelijkheid om af en toe eens (veilig!) een frisse neus te halen. Vooral ’s winters, als er binnen warm wordt gestookt, heeft de kat behoefte aan buitenlucht en de frisse kou is bovendien heel goed voor zijn vacht.

 

 

 

 

Noren houden van gezelligheid, aandacht en knuffelen. Ze zijn heel sociale dieren en kunnen prima overweg met andere katten en honden, houden van mensen en zijn dol op kinderen.

Vaak heeft de Noor de voorkeur voor één specifiek gezinslid en vooral die persoon zal hij om aandacht en knuffels vragen.

Hoewel hij over het algemeen geen schootkat is, zal menige Boskat vele uren dicht naast ‘zijn’ mens doorbrengen.

 

 

 

 

...heel nieuwsgierig...!

 

Door zijn nieuwsgierigheid en intelligentie leert de Boskat spelenderwijs. Zo kan hij gemakkelijk worden ‘getraind’ om aan een tuigje te lopen, te apporteren of om te komen als hij wordt geroepen.

Als de kat genoeg te spelen heeft en zijn energie kwijt kan door regelmatig zijn spieren te gebruiken, zal hij een gelukkige, boeiende, vermakelijke en liefhebbende vriend zijn.

 

 

 

Al met al is de Noorse Boskat de ideale kat voor mensen die een mooie, aanhankelijke raskat willen, maar weinig op hebben met de zogenaamde ‘cultuurrassen’ — waarbij het doorfokken soms heeft geleid tot extreme uiterlijke kenmerken en zelfs tot lichamelijke gebreken (zoals permanente traanogen door te korte traanbuizen).

De Noor is nog altijd ‘puur natuur’ en heel veel fokkers zetten zich ervoor in om dat zo te houden.

De Noorse Boskat verenigt een stoer, wild uiterlijk met een vriendelijk, aanhankelijk karakter. Het is heel goed mogelijk dat juist deze ongewone combinatie hem voor vele kattenvrienden zo verslavend leuk en aantrekkelijk maakt.

 

 

 

 

Bijzonderheden

Nog enkele typische raskenmerken van de Noorse Boskat zijn leuk en belangrijk om te vermelden:

  • de Noor kan niet goed alleen zijn. Als hij bij mensen woont die veel van huis zijn, is het eigenlijk noodzaak dat hij een maatje heeft. In de praktijk is dat vaak een tweede Noor, maar ook een gewone huiskat of een hond kunnen prima kameraden zijn;

  • de Noor is pas na vier tot vijf jaar volgroeid;

  • de Noor heeft een zachte, hoge stem;

  • de Noor is de enige kat die met zijn kop naar beneden omlaag klimt uit een boom of klimpaal.

 

 

 

 

     voor de herkomst van de Noorse Boskat en de erkenning van het ras klik HIER

 

 

     voor de rasstandaard van de Noorse Boskat klik HIER

 

 
   

 

 

 

top